Ultimativni vodič za rafting Tarom i planinarenje Zelengorom

Ukoliko odlučite da iskusite rafting na Tari http://www.tarasportrafting.com/, osetite čari netaknute prirode i provedete trenutke koje ćete dugo pamtiti, sledećih par redova vam definitivno mogu pomoći oko organizacije ove nesvakidašnje avanture. Koja mesta obići? Koje aktivnosti organizovati? Šta poneti od stvari?… samo su neka od pitanja na koja ćete pronaći odgovore u ovom ultimativnom vodiču.

Iako reka Tara svojom celom duzinom teče Crnom Gorom, jednim svojim delom predstavlja i prirodnu granicu između Crne Gore i BiH, pa se tako korišćenjem njenih resursa bave i organizacije iz Republike Srpske. Zato se u startu možete naći pred iskušenjem, koju od republika i mnogobojnih kampova izabrati za domaćina.

Rafting na reci Tari traje od 15.aprila pa sve do kraja septembra- dokle god vremenske prilike dozvoljavaju. Od početka ka kraju sezone dotok vode u Taru se smanjuje, a samim tim i vodostaj koji je u direktnoj vezi sa kolicinom snega koji se topi sa planina. Ako je zima bila jaka i snežna treba očekivati da će rafting na Tari biti i uzbudljiviji.

Kao najatraktivnije mesece za rafting Tarom treba istaći april i maj. Adrenalin na Tari u aprilu se ne može meriti sa uzbuđenjem tokom drugim meseci u godini, a treba uzeti u obzir i znatno nize temperature u to doba godine, pa je preporuka da se ponese nekoliko deciLITARAžestoke domaće prepečenice. Uveče i pored vatre i rakije zna dobro da zahladni, pa su topla odeća i obuća veoma poželjne.

U julu i avgustu na Tari je pravi raj. Temperatura zna da pređe i 35 stepeni, a reka dobija onaj pravi- smaragni sjaj. Fotoaparat je nesto za čim biste zažalili ako vam ne bi bio u ruci dok boravite u ovakom ambijentu.

Fotoaparat, kamera, sendviči, slatkiši, upaljač i cigare, samo su neke stvari od kojih se mnogi od nas ni na vodi ne bi odvojili….a opet treba da ostanu suve. Malo bolja najlon kesa pruziće sasvim dovoljnu zaštitu, a nije loša ideja ni plastično bure sa poklopcem. Nešto pametnije rešenje za fotoaparate su plastične posude za hranu. Sigurno znate na koje mislim? Ima ih kod “kineza” u bloku 70. Mogu se naći u raznim veličinama i odlično su rešenje za zaštitu fotoaparata.

Kada padne noć, bez obzira što je letnji period, lokacija kampa i neposredna blizina reke utiču na temperaturu. Sveze noći su odlicne za spavanje, ali zapamtite: “odeće nikad dosta ako ste se zaputili na rafting Tarom”.

Ljubitelji prirode koji su već došli u nacionalni park Sutjeska ne treba da gube vreme. Priroda na Zelengori je krajnje izdašna. Trnovačko, Belo i Crno jezero su destinacije koje svakako treba obići. Ništa manje, za njima ne zaostaju ni Orlovačko, Borilovačko, Kotlarničko, Štirijsko, i Jugovo- jedino veštačko jezero.

Ako se odlučite za Trnovačko jezero, zastanite na trenutak u Perućici i bacite pogled na vodopad Skakavac. Perućica je jedina preostala prašuma u Evropi.

Obilasci jezera su manje više i neka vrsta planinarenja, tako da je adekvatna obuća i odeća više nego neophodna. Opasnost od povrede ili pada je postoji usled nedostatka odgovarajuće opreme. Pešačka maršuta kroz ove jedninstvene predele ima jako strme uspone i nizbrdice, i to prilično usporava kretanje… ali zato povećava i zamor.

Za odlazak na jednodnevni izlet, ranac sa par sendviča, flašom vode, kupaćim kostimom, peškirom, rezervnom majicom, i par čokoladica bili sasvim dovoljni. A kada se popnete gore… divlja jagoda, brusnica i borovnica, samo su neka osveženja koja je moguće naći. Ljubiteljima i poznavaocima pečuraka veliki izbor jestivih vrsta stoji na izvolte, ali i mnogobrojno drugo voće i povrće.

Pitke vode ima svuda unaokolo. Izvori sa hladnom vodom utoliće Vam žeđ tokom planinarenja, pa čak i da niste ostali bez vode.

Sada kada znate šta vas sve očekuje, kako mozete iskoristiti odmor okruženi prirodnim lepotama, koje avanture možete organizovati i iskoristiti maksimu od odalska na rafting Tarom, ostaje još da podsetim jednu stvarm, a to je: Čuvajte prirodu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *