Sve što trebate znati o Crnom moru u Bugarskoj

Izvor: http://bugarskainfo.com/

Šta Istanbul, Trabzon, Konstanca, Jalta, Odesa, Soči, Burgas i Varna imaju zajedničko? Ne, nisu u istoj zemlji, ali jesu na istom moru. Svi ovi gradovi su na obalama Crnog mora koje se nalazi između Evrope i Azije i prostire se na površini od oko 422,000 km². Iako mu je ime “crno”, voda mu je plava, topla i čista i ovo je more zaista dobar izbog za odmor i letovanje.

Detalji sa Crnog mora
Detalji sa Crnog mora. Izvor: TT Group portal

U drevna vremena su ga zvali Pontus Exinus, “gostoljubivo more”, a po nekim teorijama ime “crno” možda je dobilo po antičkim odrednicama za strane sveta koje su nazivali po bojama, pa je sever bio “crn” a jug “crven”. No, nezavisno od imena, jedno je sigurno – “Crno more” je pun pogodak ako izaberete da na njemu provedete svoj letnji odmor. A zemlja koja je, čini se, najbolje iskoristila turističke potencijle ovog mora je Bugarska. Ako niste bili, a imate bilo kakav sinonim iz “onih” “prošlih” vremena, odmah ih izbrišite iz glave jer su bugarska crnomorska obala i primorje danas sinonimi za luksuz i odličnu turističku uslugu na svim nivoima.

Na bugarskoj obali Crnog mora se nalaze dva velika grada, Varna i Burgas, i još dosta većih i manjih primorskih turističkih centara od kojih ćemo vam pobrojati i predstaviti samo neke. No, najpre da spomenemo ove velike gradske centre koji su na obalama mora. Varna je treći po veličini grad u Bugarskoj, ali je najveći primorski grad bugarskog crnomorja pa ga znog toga često zovu i “morski glavni grad Bugarske”. Najznačajniji turistički centar koji je najbliži Varni su “Zlanti pjasci”. Drugi veliki gradski centar na obalama mora je Burgas, koji je četvrti po veličini grad u Bugarskoj, a drugi je po veličini pomorski grad odmah posle Varne. U njegovoj blizini je takođe dosta turističkih centara od kojih su sigurno njaznačajniji Nesebar i Sunčev breg.

 

Najvažnijih odmarališta Crnog mora u bugarskom delu

 Elenite

“Elenite” je zapravo kompleks odmarališta koji se sastoji od vila i hotela u čijem se zaleđu nalaze obronci planine Balkan. Odmaralište je specifično zbog toga što celo gleda na jug a nalazi se u južnom delu crnomorske obale, nekih 9 km od Sunčevog brega.

 Pomorje

Grad „Pomorje“ je prelepo turističko mesto koje se nalazi na kamenitom poluostrvu u zalivu Burgas od koga je udaljen nekih 20 km. Pomorje je pravi primorski gradić koji krasi niz plaža sa finim peskom koji je ponegde i crn, pa je zbog toga ovo mesto i posebno. Kao i prizor obronaka Stare planine koji ga nadvisuju u pozadini.

 „Sveti Vlas“

„Sveti Vlas“ je gradić u blizini Nesebara i popularnog Sunčevog brega i to je jedino primorsko mesto u Bugraskoj u kome plaža u potpunosti gleda na jug. Godine 2007. ovde je izgrađena najveća i najmodernija luka za jahte u Bugarskoj, „Dinevi“, pa je u to vreme i uređena i proširena plaža, a mesto sa izgradnjom marine i hotelskog kompleksa „Dinevi Resort“ vrlo brzo postaje jako popularno među elitom i bogatima.

 „Ahtopol“

Letovalište „Ahtopol“ se nalazi na samom jugu bugarskog primorja i blizu je bugarske granice sa Turskom. Smešteno je na malom kamenitom poluostrvu koje je dugačko 500 m pa je zaista kao biser – malo ali prelepo. Pravo malo mirno primorsko odmaralište idelano je za sve ljubitelje pravog odmora i prelepe prirode, jer se u blizini mesta nalazi i zaštićeni park prirode „Strandža“, najveći u Bugarskoj.

 “Sveti Konstantin i Elena”

“Sveti Konstantin i Elena” je najluksuznije odmaralište na bugarskoj obali, udaljeno 8 km od Varne i 7 km južno od „Zlatnih pjasci“. Ovo je ujedno i najstarije letovalište na bugarskoj obali koje je u isto vreme i veliki zdravstveni centar i lečilište zbog mnogobrojnih izvora mineralne, lekovite vode. Nekada lečilište, vremenom je preraslo u luksuzno letovalište ušuškano u zelenim, gustim šumama koje se spuštaju do same obale i prelepih peskovitih plaža.

„Ravda“ je mestašce u neposrednoj blizini Nesebara, idealno za one koji žele odmor, ali blizu „zabave“ u većim centrima kao što su Nesebar ili „Sunčev breg“ jer je od njih udaljena oko 3 km. Plaža u Ravdi se prostire na površini od 57.000 m2, a rt Ravda deli je na dva dela, južni i severni. Južni je „komercijalniji“ sa više zabavnih atrakcija, dok je severni deo plaže mirniji i baš je za odmor.

„Primorsko“ je gradoć sa nekih 3000 stanovnika, na krajnjem je jugoistoku bugarskog primorja, a u zaleđu mu je veličanstvena planina Strandža pa su pejzaži i prizori jedinstveni. Od peskovitih plaža na ivicama mora do zelenih visoravni koje ih u pozadini „čuvaju“ i sa kojih se spušta prijatni vazduh koji rashlađuje letnje vreline.

Odmaralište „Albena“ je u severnom delu obale, a o d Varne je udaljeno 35 km. Veliak atrakcija Albene je nacionalni park „Baltata“, jedan od najlepših u Bugarskoj. Ipak, odmaralište je, pre svega, poznato po svojoj izvanrednoj plaži dugačkoj 3,5 km i širokoj i do 150 metara. 

„Sozopol“ je jedan od najstarijih gradova na bugarskom primorju  i jedan je od najznačajnijih turističkih centara crnomorskog primorja. Nalazi se 35 km severno od Burgasa a zbog svoje izuzetne istorije i tradicije spada u red najznačajnijih lokaliteta u Bugarskoj. Grad je podeljen na novi i strai deo, „Stari grad“ obiluje spomenicima kulture od izuzetnog značaja, a šetnja kaldrmisanim ulicama prošlosti vodi vas na put kroz bogatu istoriju i kulturu ovog grada. Novi deo grada je moderan sa svim neophodnim infrastruktuama neophodnim za jedan važan turistički centar kao što je Sozopol. Još jedna značajna atrakcija je i obližnje ostrvo Sveti Ivan, najveće ostrvo u bugarskom delu Crnog mora, na kom su 2010. godine pronađene mošti jednog od najznačajnijih svetitelja hrišćanskog sveta, sv. Jovana Krstitelja.

Nesebar

Uz Sozopol, najvažniji “duhovni” centar bugarskog primorja je “Nesebar” – grad-muzej i jedinstveno mesto gde je istorija zaustavila sat. Kao jedan od najstarijih gradova Evrope, Nesebar je izuzetno vredna lokacija koja 1956. godine proglašena kulturnim dobrom i muzejem na otvorenom, a 1983. godine ga je i UNESCO uvrstio na svoju listu svetske kulturne baštine. Izuzetan značaj u starom delu grada ima mnoštvo srednjevekovnih crkava i kuće u starinskom arhitektonskom stilu iz 18. i 19. veka.

Plaža na Nesebarskom moru
Plaža na Nesebarskom moru

Grad je formalno podeljen zemljouzom na stari i novi deo, ali je ipak celina koja se samo tako i može doživeti. Iako su istorija i kultura nešto što ovom gradu daju pečat večnosti, Nesebar je ipak i letovalište, sa plažama i hotelskim kompleksima  i svim onim zabavnim sadržajima koje jedno letovalište mora da ima.

Sunčev breg

Sunčev breg na Crnom moru
Sunčev breg na Crnom moru, panorama sa hotelima

Ipak, za pravu zabavu iz Nesebara se ide u obližnji “Sunčev breg”, koji se nalazi u neposrednoj blizini Nesebara i najpopularnije je i najmodernije letovalište u Bugarskoj. Ibica, Sen Trope, Las Vegas… Da, “Sunčev breg” ima pomalo od svega u sebi. Pravo letovalište sa preko stotinu hotela i restorana, barova, kazina, prodavnica, akva parkova, raznoraznih mogućnosti za sportove na vodi i na suvom, sa plažom dugačkom oko 10 km i nebrojanim zasadima ruža, Sunčev breg je pravo mesto za “zabavni” odmor.

Zlatni pjasci

Sunčev breg, ipak, ima odličnu “konkurenciju” koja se zove “Zlatni pjasci” ili u prevodu – zlatni pesak, koje se nalazi 17 km od Varne. Ime mu već dovoljno govori da je u pitanju pravi “peščani raj” jer je plaža dugačka oko 4 km, ravna je i široka, na nekim mestima i do 100 metara. Zlatni pjasci se svrstavaju u rang najluksuznijih svetskih letovališta koje ima čak i lečilišne mogućnosti zbog lekovitih izvora koji se koriste u terapeutske svrhe. Pa ovde reči Wellness &SPA zasita dobijaju pravo značenje.

Zlatni pjasci u Bugarskoj
Zlatni pjasci u Bugarskoj

Ovo je bila samo kratka “šetnja” bugarskim primorjem jer bi nam za ozbiljnu trebalo dosta vremena. Ne samo zbog broja letovališta i prelepih prirodnih atrakcija, već i zbog onih istorijskih i kulturnih koje Bugarska sa ponosom “nosi” i predstavlja čitavom svetu.

Published by

avatar

Turizam

Putujte ljudi sa najjeftinijim agencijama!